«Η Βία και η Επιθετικότητα στο σχολείο» - Δραστηριότητες των τμημάτων Α3, Α4 του Γυμνασίου Ιαλυσού PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 03 Απρίλιος 2012 09:19

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ? ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ:Α3, Α4

Το σχολείο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας που μεταδίδει όχι μόνο γνώσεις στους μαθητές αλλά και τους βοηθά στο να αναπτύσσουν αρχές και να διαμορφώνουν την  προσωπικότητα και το χαρακτήρα τους. Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ συχνό το φαινόμενο της βίας στο σχολικό περιβάλλον. Ο εκφοβισμός και η επιθετική συμπεριφορά είναι κάτι που αντιμετωπίζουν με διάφορους τρόπους τα παιδιά( σωματική, λεκτική, ψυχολογική βία).

Στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής  Γλώσσας της Α΄ Γυμνασίου προσπαθήσαμε να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε πάνω στους παράγοντες και τις ειδικές συνθήκες που δημιουργούν αυτές τις συμπεριφορές καθώς και να προτείνουμε μερικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μίλησαν για τις εμπειρίες τους, συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εξέφρασαν τις απορίες και τις ανησυχίες τους και προσπάθησαν να εξηγήσουν τους λόγους της βίας στα σχολεία. Έγραψαν ποιήματα, έφτιαξαν αφίσες με εικόνες και συνθήματα κατά της βίας και τις τοιχοκόλλησαν στους διαδρόμους του σχολείου με στόχο την ενημέρωση όλων των μαθητών του γυμνασίου.

P1010036.JPGP1010037.JPGP1010038.JPGP1010039.JPGP1010040.JPGP1010041.JPG

Διακρίνοντας τον υπέρμετρο ενθουσιασμό των παιδιών για το συγκεκριμένο θέμα προσκλήθηκε στο σχολείο η κ. Μίκα Πανάγου, κοινωνική λειτουργός-οικογενειακή θεραπεύτρια, η οποία ανταποκρίθηκε πρόθυμα στην πρόσκληση μας. Μίλησε στους μαθητές  για τον ορισμό και τα είδη της βίας , για τα γενεσιουργά αίτια του φαινομένου, συζήτησε  μαζί τους και απάντησε στις ερωτήσεις τους.

Οι μαθητές δήλωσαν  όχι άλλη  βία στα σχολεία, η βία δεν είναι μαγκιά και δεν δηλώνει δύναμη αλλά την αδυναμία κάποιου. Συμφώνησαν  ομόφωνα ναι στο διάλογο, στην ουσιαστική επικοινωνία, στη συνεργασία και την κατάργηση των διακρίσεων. Η ελευθερία μας  αρχίζει τελικά εκεί που τελειώνει η ελευθερία του άλλου.


ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ


ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 03 Απρίλιος 2012 09:45