Εκδήλωση στο Γυμνάσιο Ιαλυσού με ομιλητή το θαλάσσιο βιολόγο κ. Ιωσήφ Μακρή με θέμα «Ωκεανοί και κλιματική αλλαγή» PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 03 Απρίλιος 2012 09:45

Η 23η Μαρτίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό ως η παγκόσμια ημέρα μετεωρολογίας και με αυτή την ευκαιρία το Γυμνάσιο Ιαλυσού διοργάνωσε εκδήλωση, την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012, στο χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης με ομιλητή το θαλάσσιο βιολόγο κ. Μακρή Ιωσήφ με θέμα «Ωκεανοί και κλιματική αλλαγή».

Ο κ. Μακρής ανέπτυξε μια σειρά θεμάτων που αφορούσαν την αλληλεπίδραση των ατμοσφαιρικών και ωκεάνιων διεργασιών, τα σημαντικότερα κλιματικά μοτίβα που επηρεάζουν και την περιοχή μας και τη γενικότερη σχέση που έχουν οι θαλάσσιοι οργανισμοί - αλιεία με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας των υδάτων.

Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησε συζήτηση και οι μαθητές του σχολείου είχαν τη δυνατότητα να απευθύνουν στον κ. Μακρή ερωτήσεις σχετικές με  τη επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους ωκεανούς.

Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι θέμα Παιδείας και απαιτεί αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Η κλιματική αλλαγή θα επιβάλλει επιτακτικά νέους κανόνες επιβίωσης για κάθε μορφή ζωής σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το Γυμνάσιο Ιαλυσού προσπαθεί να αναδείξει το πρόβλημα και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές με πρωτοπόρες δράσεις, όπως η εκδήλωση με την ομιλία του κ. Μακρή αλλά και η καταγραφή των κλιματολογικών στοιχείων της περιοχής μας με τη βοήθεια σχολικού μετεωρολογικού σταθμού.

Ο μετεωρολογικός σταθμός του Γυμνασίου Ιαλυσού έχει εγκατασταθεί στο χώρο του σχολείου, ως διαθεματική δράση των μαθημάτων της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας. Ο εξοπλισμός του σταθμού αποτελείται από αισθητήρες καταγραφής της διεύθυνσης και της ταχύτητας του ανέμου, θερμόμετρο, υγρασιόμετρο, βροχόμετρο και αισθητήρα καταγραφής της ατμοσφαιρικής πίεσης. Η διαδικασία για τη μετάδοση των δεδομένων γίνεται ασύρματα στην κεντρική μονάδα επικοινωνίας που βρίσκεται στο εργαστήριο Πληροφορικής. Εκεί πραγματοποιείται καταγραφή των μετεωρολογικών δεδομένων και μέσω υπολογιστή ενημερώνεται ζωντανά η ιστοσελίδα του σχολείου: http://gym-ialys.dod.sch.gr/weather.

DSC02122.JPGDSC02134.JPG

Ο σταθμός παρέχει μετρητικά στοιχεία του παρόντος καιρού και συνεχή ροή δεδομένων σε ημερήσια και μηνιαία βάση, ενώ η ενημέρωση των μετρούμενων παραμέτρων πραγματοποιείται κάθε πέντε λεπτά. Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μπορεί να αναζητήσει και να κατεβάσει αρχεία με τις μετρούμενες παραμέτρους για να επεξεργαστεί τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί.

Ο σχολικός μετεωρολογικός σταθμός αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες και μπορεί επιπλέον να παρέχει μετεωρολογική υποστήριξη σε κοινωνικούς, επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς  φορείς κλπ. Παράλληλα οργανώνεται και πραγματοποιείται μια σειρά δραστηριοτήτων όπως η ομιλία του κ. Ιωσήφ Μακρή αλλά και άλλων ειδικών επιστημόνων στους μαθητές. Υλοποιούνται, επίσης, εργασίες και δράσεις διαθεματικού χαρακτήρα που εμπλέκουν όχι μόνο τους μαθητές του σχολείου αλλά και παιδιά άλλων σχολείων που θα επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν διδακτική επίσκεψη στο Γυμνάσιο Ιαλυσού.

Η επίβλεψη και διαχείριση των διδακτικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το μετεωρολογικό σταθμό πραγματοποιείται από τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Ιαλυσού κ. Χατζηνικόλα Μιχαήλ, Υποδιευθυντή του σχολείου, κ. Κούτρη Θεόδωρο, Ηλεκτρονικό Μηχανικό και κ. Βασιλάκη Κυριάκο, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 03 Απρίλιος 2012 09:49