Η Περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Ιαλυσού στην Ιταλία και την Ελβετία PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 04 Απρίλιος 2012 08:07

 

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Ιαλυσού στην Ιταλία και την Ελβετία από 29 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2012. Οι 43 μαθητές της Γ΄ τάξης συνοδευόμενοι από 4 εκπαιδευτικούς του σχολείου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μιλάνο και το Λουγκάνο.

Αρχικά, οι μαθητές επισκέφθηκαν το γήπεδο San Siro το οποίο είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ιταλίας. Περιηγήθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου αλλά και στα αποδυτήρια των ομάδων της Μίλαν και της Ίντερ που το χρησιμοποιούν ως έδρα τους. Στους χώρους του γηπέδου είχαν την ευκαιρία να δουν τη συλλογή τροπαίων των ομάδων καθώς και ιστορικά στοιχεία τους.

milano.jpgsan-siro.jpg

Στη συνέχεια η περιβαλλοντική ομάδα επισκέφθηκε το μουσείο επιστημών και τεχνολογίας Leonardo Da Vinci. Το μουσείο διαθέτει τρία κτίρια συνολικής επιφάνειας 40.000 τετραγωνικών μέτρων με 14.000 εκθέματα από τους τομείς των υλικών, της ενέργειας, των επικοινωνιών και βιωματικά εργαστήρια φυσικών επιστημών και τεχνολογίας για την πραγματοποίηση διδακτικών δραστηριοτήτων. Οι μαθητές με την βοήθεια των καθηγητών τους ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και με διαδραστικές δραστηριότητες εμβάθυναν σε έννοιες των γνωστικών πεδίων της Φυσικής, της Χημείας και της Τεχνολογίας.

Η επίσκεψη στο Μιλάνο ολοκληρώθηκε με την περιήγηση στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο. Κύρια σημεία επισκέψεων ήταν η σκεπαστή αγορά Galleria Vittorio Emmanuelle και ο καθεδρικός ναός της πλατείας Duomo. Το Μιλάνο γοήτευσε τα παιδιά, τα οποία ξεναγήθηκαν στην πόλη και απόλαυσαν την ιταλική γαστρονομία.

Την επόμενη ημέρα, προορισμός της περιβαλλοντικής ομάδας ήταν το Λουγκάνο της Ελβετίας. Πρώτος σταθμός της ολοήμερης εκδρομής ήταν το εργοστάσιο - μουσείο σοκολάτας της Alprose στο Caslano. Κανείς από τους συμμετέχοντες στην εκδρομή δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην σοκολατένια απόλαυση και όλοι δοκίμασαν αρκετά από τα προϊόντα της ελβετικής σοκολατοβιομηχανίας. Μετά την ξενάγηση στο μουσείο σοκολάτας οι μαθητές μπήκαν στο χώρο παραγωγής και γνώρισαν τις διαδικασίες για την παραγωγή της αγαπημένης τους λιχουδιάς.

Στη συνέχεια η αποστολή ξεναγήθηκε στο κέντρο του Λουγκάνο, μία πόλη που χαρακτηρίζεται από τη λίμνη της και συνδυάζει την ελβετική ακρίβεια με το ιταλικό ταμπεραμέντο. Η φυσική ομορφιά, η περίφημη λίμνη, τα γραφικά δρομάκια, οι πλατείες και ο ελβετικός πολιτισμός καταγοήτευσαν τους μαθητές και τους καθηγητές. Οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες επέτρεψαν την κρουαζιέρα με πλοιάριο στη λίμνη, τα νερά της οποίας αντικατόπτριζαν βουνά και ουρανό σε μία απίστευτη εναλλαγή χρωματικών συνδυασμών.

Τέλος, η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανάβαση με οδοντωτό τρενάκι στην κορυφή του San Salvatore σε υψόμετρο 912 μέτρων που δεσπόζει πάνω από τα νερά της λίμνης. Η θέα ήταν μοναδική και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και να φωτογραφήσουν από ψηλά τη λίμνη αλλά και μέρος των χιονισμένων Άλπεων.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, γεγονός που οφείλεται σε  όλους τους συμμετέχοντες. Την αποστολή συνόδευσαν οι υπεύθυνοι καθηγητές του περιβαλλοντικού προγράμματος κ. Βασιλάκης Κυριάκος, συντονιστής του προγράμματος, κ. Χατζηνικόλας Μιχαήλ, υποδιευθυντής του σχολείου, κ. Φασουλάκη Μαρία, φυσικός, και κ. Μπέκου Αναστασία, καθηγήτρια αγγλικών. Την αποστολή συνόδευσε και ο τουριστικός πράκτορας κ. Στεργενάκης Στέργος, ο οποίος ταξίδεψε μαζί με την περιβαλλοντική ομάδα και φρόντισε για την άψογη εκτέλεση του προγράμματος της εκδρομής.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 04 Απρίλιος 2012 08:10