Μετεωρολογικός Σταθμός
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ? ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΑΛΥΣΟΥ Εκτύπωση
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012, τμήμα της Β΄ Τάξης του Γυμνασίου Ιαλυσού επισκέφθηκε τον Κρατικό Αερολιμένα «Διαγόρας» της Ρόδου. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο Αερολιμενικού Ελέγχου κ. Τσερώνη Νικόλαο και την κ. Μαλλιωτάκη Μαρίνα μετά από εντολή της Αερολιμενάρχη κ. Κριτσινέλια Ξανθής.

 

Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τους υπεύθυνους καθηγητές κ. Μαστρογιάννη Μιχαήλ, Φιλόλογο και κ. Συντυχάκη Χαράλαμπο, Μαθηματικό, ενημερώθηκαν για τα γενικά στοιχεία του αεροδρομίου, όπως μήκος διαδρόμων, πλήθος αφίξεων-αναχωρήσεων και επιβατική κίνηση. Επίσης, για τις διαδικασίες προσγείωσης/απογείωσης, τα όρια έντασης των ανέμων που τις επιτρέπουν, καθώς και για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι. Κατόπιν ξεναγήθηκαν με πουλμανάκι στην πίστα του αεροδρομίου και ήρθαν σε επαφή με τις διάφορες υποδομές, όπως ο ανεφοδιασμός καυσίμων και η πυροσβεστική υπηρεσία.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το γραφείο της μετεωρολογικής υπηρεσίας. Εκεί ο υπεύθυνος αξιωματικός τους ενημέρωσε διεξοδικά για τις μεθόδους πρόγνωσης καιρού, τα προγνωστικά μοντέλα, την πρόσβαση στα παγκόσμια μετεωρολογικά δεδομένα μέσω on-line συστήματος, καθώς επίσης και για το σχηματισμό και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων προς την περιοχή μας και τους τρόπους αποφυγής από τα αεροσκάφη επικίνδυνων φαινομένων, όπως οι καταιγίδες. Κατόπιν μετέβησαν στην υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Εκεί γνώρισαν τις δυνατότητες που προσφέρει η χρήση των RADAR και άλλων υπερσύγχρονων συστημάτων που διαθέτει το αεροδρόμιο. Είδαν στις οθόνες τα ίχνη αεροσκαφών σε πραγματικό χρόνο και ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο ελεγκτή για τις διαδικασίες ελέγχου πτήσεων/ προσέγγισης αεροσκαφών, ο οποίος και απάντησε σε αρκετές απορίες των μαθητών.

Θα πρέπει να εξάρουμε το πόσο ευγενικοί και εξυπηρετικοί ήταν όλοι οι υπάλληλοι που πήραν μέρος στην ξενάγηση, τους οποίους θέλουμε να ευχαριστήσουμε και δημοσίως.

aerodromio.jpgstathmos.jpg

Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη εντάσσεται σε ένα γενικότερο πρόγραμμα δράσεων του Γυμνασίου Ιαλυσού, που αφορούν το κλίμα και τις τεχνολογίες  παρατήρησης των παραμέτρων του. Πρόσφατα το σχολείο προμηθεύτηκε και εγκατέστησε ασύρματο μετεωρολογικό σταθμό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα καταγραφής δεδομένων που έχουν σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες (πίεση, θερμοκρασία, υγρασία, ύψος βροχόπτωσης, ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου). Τα δεδομένα μεταφέρονται αυτόματα, ανά 5 λεπτά καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, σε υπολογιστή του εργαστηρίου Πληροφορικής του σχολείου όπου και δημιουργείται μία βάση πολλαπλών δεδομένων (εικόνες, κείμενα, δεδομένα μετρήσεων, γραφικές παραστάσεις ) για τις κλιματικές παραμέτρους της Ιαλυσού. Οι μαθητές του Γυμνασίου Ιαλυσού μέσα από πρωποριακές και σύγρονες διδακτικές δραστηριότητες, με έμφαση στην εφαρμογή διαθεματικών μεθόδων και στη χρήση νέων τεχνολογιών, προσπαθούν να εξηγήσουν τα φαινόμενα που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα και να μελετήσουν τον καιρό καθώς και να συνδέσουν τα δεδομένα που λαμβάνουν με τοπικού ενδιαφέροντος κλιματολογικά ζητήματα. Το project του σχολικού μετεωρολογικού σταθμού σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τους καθηγητές του Γυμνασίου, κ. Βασιλάκη Κυριάκο, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και κ. Κούτρη Θεόδωρο, καθηγητή Πληροφορικής.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 02 Μάρτιος 2012 08:26
 USER MENU