20221222 091744 1
Γενικά Δράσεις Εκδηλώσεις

Upcycling στο σχολείο μας-Κάνοντας την επαναχρησιμοποίηση πράξη

Δελτίο τύπου

Upcycling– Κάνοντας την επαναχρησιμοποίηση πράξη

Πριν το πετάξεις, σκέψου! Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ξανά;”

Με αυτό το σλόγκαν το Γυμνάσιο Ιαλυσού «Καλλιπάτειρα» ξεκινάει ένα πρόγραμμα Upcycling. Upcycling σημαίνει δημιουργική επαναχρησιμοποίηση. Είναι μια ειδική διαδικασία ανώτερη της ανακύκλωσης που στόχο έχει όχι μόνο την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων, αλλά κυρίως την επεξεργασία άχρηστων προϊόντων σε νέα υψηλότερης – χρηστικής, καλλιτεχνικής και περιβαλλοντικής- ποιότητας προϊόντα. Το Upcycling ξεχωρίζει σαν διαδικασία για την αειφόρο καινοτομία του καθώς χρησιμοποιεί τα υλικά στην αρχική τους μορφή και κατά συνέπεια εξοικονομεί φυσικούς πόρους και χρήματα.

Στόχος του upcycling είναι να αποφευχθεί η σπατάλη δυνητικά χρήσιμων υλικών με τη χρήση των ήδη υφιστάμενων με πρώτο προφανές όφελος  ότι λιγότερα υλικά καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής. Αυτό μειώνει την κατανάλωση των νέων πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται κατά τη δημιουργία νέων προϊόντων. Η μείωση της χρήσης των νέων πρώτων υλών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χρήσης ενέργειας, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ρύπανσης των υδάτων, ακόμη και των εκπομπών αερίων που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου .

Το πρόγραμμα αυτό θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 15 Δεκεμβρίου έως 15 Μαρτίου και θα διαρκέσει 3 μήνες και αποτελεί μια επιμέρους δράση του περιβαλλοντικού προγράμματος “Greenschoolinaction” που υλοποιείται στο Γυμνάσιο μας υπό την επίβλεψη των υπεύθυνων καθηγητριών κ. Τάκα Αναστασία και Τζιρτζιπή Κυριακή.

Οι μαθητές του Β1 και τουΒ3 Γυμνασίου, που αποτελούν και τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το φαινόμενο της επαναχρησιμοποίησης και να φτιάξουν διάφορα νέα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας άλλα παλιότερα που δεν χρειάζονται πια, ή επισκευάζοντας και τροποποιώντας τα ήδη υπάρχοντα. Πιο συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση,οι μαθητές έχουν ήδη μετατρέψει τους παλιούς κάδους απορριμμάτων του σχολείου σε κάδους compost. Στη δεύτερη φάση της δράσης θα συγκεντρώσουν δοχεία διαφόρων ειδών και θα τα μετατρέψουν σε γλαστράκια.

Η δράση αυτή ελπίζουμε ότι θα ευαισθητοποιήσει τους μαθητές του σχολείου μας και θα συμβάλλει στη μείωση των αποβλήτων που . Παράλληλα, θα ευαισθητοποιηθούν και οι οικογένειές τους και θα υιοθετηθούν καινούριες συνήθειες, φιλικές προς το περιβάλλον.

Βίντεο σχετικό με επαναχρησιμοποίηση:https://www.youtube.com/watch?v=_k30LmW3IcE&list=RDCMUCz4GCx3ieKlpkMnIpQG8u4w&index=1

Οι μαθήτριες:

Ειρήνη Γιαλλούση

Μαρία Αμβροσιάδη