Διάκριση των μαθητών/-τριών μας στο Διαγωνισμό Λογοτεχνικής Μετάφρασης PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Κυριακή, 13 Ιούνιος 2021 09:50

Το σχολείο ως θεσμός φιλοδοξεί να παρέχει στους μαθητές του τα ερεθίσματα που θα τους επιτρέψουν να ανακαλύψουν τις δυνατότητες και τα χαρίσματα τους και να δίνει διεξόδους στη δημιουργικότητα τους ιδιαίτερα μέσα σε μια δύσκολη χρονιά σαν αυτή που προηγήθηκε.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες Γ’ τάξης του Γυμνασίου Ιαλυσού,με την καθοδήγηση των καθηγητριών Τάκα Αναστασίας και Γιαννακιτσίδου Έυθυμίας, συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Λογοτεχνικής Μετάφρασης, που διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου, στα πλαίσια του προγράμματος «ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ», και είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στη μεταφραστική δραστηριότητα, επιστρατεύοντας τις γνώσεις, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, και την εκφραστικότητα τους.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά έζησαν μία γοητευτική εμπειρία που τους προσέφερε η προσέγγιση του λογοτεχνικού κειμένου, εξάσκησαν το κριτικό τους πνεύμα, και ήρθαν αντιμέτωποι με τα προβλήματα που ανακύπτουν από την προσπάθεια απόδοσης ενός κειμένου σε μια καινούρια γλώσσα, επιστρατεύοντας όλες τις δεξιότητες που διαθέτουν.

Θα θέλαμε να συγχαρούμε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στη διαδικασία της μετάφρασης και ιδιαιτέρως τους μαθητές μας:

  • Δέσποινα Μοσκιού, 2ο ΒΡΑΒΕΙΟΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
  • Ηλίας Πουρναράς,ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
  • Δέσποινα Εμμανουήλ, ΕΠΑΙΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΛΏΣΣΑ
  • Σωτηρία Τύπου, ΕΠΑΙΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΛΏΣΣΑ
Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 13 Ιούνιος 2021 10:22
 
Ενημέρωση για τη δικαιολόγηση απουσιών μαθητών/-τριων που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021 17:10

          

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Ιαλυσού,

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας υπάρχει η δυνατότητα να μην προσμετρηθούν οι απουσίες του Β΄ Τετραμήνου της δια ζώσης εκπαίδευσης (Προσοχή! όχι της εξ αποστάσεως) των μαθητών και μαθητριών που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από σοβαρό/ά υποκείμενο/α νόσημα/τα. Για να δικαιολογηθούν οι απουσίες αυτές θα πρέπει οι γονείς/κηδεμόνες των ενδιαφερομένων να υποβάλλουν μέχρι την Τρίτη 20-4-21 στις 11:30,  στο σχολείο, τα παρακάτω:

•    Αίτηση-υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν.1599/1986 περί δικαιολόγησης των απουσιών κατά το δεύτερο τετράμηνο λόγω συνοικήσεως με

άτομο ή άτομα που πάσχει/ουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

•     Μαζί με την ως άνω αίτηση - υπεύθυνη δήλωση οι παραπάνω

ενδιαφερόμενοι/ες προσκομίζουν σε σφραγισμένο φάκελο το σύνολο των

δικαιολογητικών που έχουν εκδοθεί από δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας και

δευτεροβάθμιας υγείας που αποδεικνύουν ότι το συνοικούν με αυτούς

πρόσωπο πάσχει από σοβαρό ή σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

•    Παράλληλα, προσκομίζεται εκ μέρους των συνοικούντων προσώπων υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, δια της οποίας δηλώνουν ότι επιθυμούν η σχετική Επιτροπή να προβεί στην επεξεργασία των φακέλων τους.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία!

Ο Διευθυντής

Κώστας Κοζάς

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021 17:27
 
Ενημερωτική Ανακοίνωση για την Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Παρασκευή, 05 Μάρτιος 2021 20:20

Σας ενημερώνουμε ότι η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και λειτουργεί ανώνυμα και δωρεάν. Δημιουργήθηκε για να μπορεί ανά πάσα στιγμή και για οποιοδήποτε λόγο, οποιοδήποτε πρόσωπο να καλεί και να αποζητά στήριξη, ενθάρρυνση και ψυχική ανακούφιση. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο.

Attachments:
FileΠεριγραφή
Download this file (Ενημέρωση Σχολείων και Γονέων-Γραμμή 10306.pdf)Τηλεφωνική Γραμμή 10306 
Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 05 Μάρτιος 2021 20:29
 
Ανακοίνωση για την έναρξη του Σχολικού Έτους (ώρα προσέλευσης των μαθητών/-τριών) PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος 2020 15:18

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Σας ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά! Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε  ότι ο αγιασμός για το νέο σχολικό έτος 2020 - 2021 θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 στις 13:00. Οι μαθητές/τριες  θα προσέλθουν  στο σχολείο στις 08:30  (και όχι νωρίτερα). Ο αγιασμός θα πραγματοποιηθεί  χωρίς την παρουσία γονέων και κηδεμόνων, έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού. Σας υπενθυμίζουμε ότι η χρήση  μάσκας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο των μαθητών στο σχολικό χώρο. Οι μαθητές θα αποχωρήσουν μετά το τέλος του αγιασμού.Θα ήταν χρήσιμο τα παιδιά να φέρουν κάποιο σακίδιο για τη μεταφορά των βιβλίων που θα δοθούν. 

Ο Διευθυντής 

Κοζάς Κων/νος

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος 2020 16:01
 
Ενημέρωση- Οδηγίες για το COVID 19 για το σχ. έτος 2020-21 PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 08 Σεπτέμβριος 2020 18:25

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ COVID – 19


Η λοίμωξη COVID-19 οφείλεται στον ιό SARS-CoV-2 ο οποίος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που αποβάλλονται μέσω της ομιλίας και ιδιαίτερα μέσω βήχα ή πταρμού, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών όταν αυτά έρχονται σε επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια, ή με επιμολυσμένες επιφάνειες). Ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, είναι 5-6 ημέρες, ενώ κυμαίνεται από 2 έως 14 ημέρες.
Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι πυρετός και βήχας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:
• Δυσκολία στην αναπνοή
• Μυαλγίες
• Ρίγος
• Πονοκέφαλος
• Δυσκαταποσία
• Ρινική καταρροή/συμφόρηση
• Ναυτία / έμετος
• Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις


Τα παιδιά που εμφανίζουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 απαγορεύεται να προσέρχονται στο σχολείο. Συστήνεται προς τους γονείς ο έλεγχος των παιδιών για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων (πιθανώς και με θερμομέτρηση) πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι.


Οδηγίες ατομικής υγιεινής


• Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.
• Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
• Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων. Το κάθε παιδί θα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του αντικείμενα.
• Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
• Τα παιδιά δεν πρέπει να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα, καθώς και να χρησιμοποιούν κοινά σκεύη όπως ποτήρια και μπουκάλια. Συστήνεται η χρήση ατομικού μπουκαλιού ή παγουριού από το κάθε παιδί.
• Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα όταν είναι εμφανώς λερωμένα, και οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής και υγρών, μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και μετά από πιθανή επαφή με εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά. Θα ακολουθεί
προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
• Η υγιεινή των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, που θα βρίσκεται κοντά στην κάθε αίθουσας διδασκαλίας, θα πρέπει να εφαρμόζεται συχνά και σε κάθε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο, κατά προτίμηση υπό την εποπτεία εκπαιδευτικού της τάξης.
• Συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος πριν και μετά τη χρήση εξοπλισμού, όπως πληκτρολόγιο υπολογιστή, σε περίπτωση που αυτός είναι κοινόχρηστος.
• αποφυγή δημιουργίας συνωστισμού στους διαδρόμους του σχολείου
• Χρήση σκευών μιας χρήσης, αν είναι εφικτό, ή αυστηρά ατομικών σκευών ώστε να μη μοιράζονται μεταξύ τους το φαγητό και το νερό τους
• Τήρηση της κοινωνικής απόστασης και των κανόνων ατομικής υγιεινής όσο είναι δυνατό κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων
• Τα παιδιά ΔΕΝ πρέπει να φέρνουν μαζί τους παιχνίδια στο σχολείο (π.χ. μπάλες κλπ.).
• Τήρηση απόστασης στη σειρά αναμονής στην τουαλέτα και κατά την είσοδο έξοδο από την αίθουσα


Δεδομένου ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που παράγονται από άτομο που έχει μολυνθεί είτε εμφανίζει συμπτώματα είτε όχι, η χρήση της μάσκας προστατεύει το άτομο που τη φορά αλλά ακόμη περισσότερο τους άλλους. Η ευρεία χρήση της μάσκας συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της μετάδοσης της λοίμωξης και κατά συνέπεια στη διατήρηση της κοινωνικής δραστηριότητας και τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η καθολική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους μαθητές, το εκπαιδευτικό και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, είναι απαραίτητη. Η μάσκα θα πρέπει να εφαρμόζεται αμέσως με την προσέλευση στο σχολείο. Θα πρέπει, επίσης, να εφαρμόζεται πριν την είσοδο στις αίθουσες διδασκαλίας.


Οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας


α. Πώς φοράω τη μάσκα


• Πριν εφαρμόσω τη μάσκα στο πρόσωπό μου:
✓ Πλένω προσεκτικά τα χέρια μου με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον ½ λεπτό. Ξεπλένω με τρεχούμενο νερό, σκουπίζω τα χέρια με χειροπετσέτα μιας χρήσης, κλείνω με αυτήν την βρύση και την πετάω στον κάδο απορριμμάτων.
ή
✓ Τρίβω καλά τα χέρια με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό μέχρι αυτό να στεγνώσει. ΔΕΝ ξεχνώ κανένα σημείο των χεριών και επιμένω ανάμεσα στα δάκτυλα.
• Με στεγνά και καθαρά χέρια αφαιρώ τη καθαρή μάσκα μου από το σακουλάκι που τη φυλάω, πιάνοντάς τη από το λαστιχάκι.
• Φέρνω τη μάσκα προσεκτικά στο πρόσωπό μου ώστε η ανοιχτόχρωμη πλευρά (εσωτερική) να ακουμπήσει τη μύτη και το στόμα μου κρατώντας το λαστιχάκι ακόμη με το χέρι.
• Με το άλλο χέρι εφαρμόζω το ένα λάστιχο στο αυτί μου και με αργή και προσεκτική κίνηση περνάω το δεύτερο λάστιχο και στο άλλο αυτί.
• Όταν τοποθετήσω και τα δύο λαστιχάκια στα αυτιά μου, φέρνω τα δάκτυλά μου στις δύο πλευρές της μύτης και πιέζω το έλασμα που έχει η μάσκα ώστε να αγκαλιάσει τη μύτη μου και συνεχίζω την απαλή κίνηση προς και πάνω στα ζυγωματικά μου.
• Τραβώ με ήπιες κινήσεις τη μάσκα από την κάτω πλευρά ώστε να ξεδιπλώσει και να αγκαλιάσει το πηγούνι μου.
• Ελέγχω ότι η μάσκα έχει εφαρμόσει καλά στο πρόσωπό μου και την νιώθω άνετα. Δοκιμάζω να μιλήσω για να καταλάβω ότι όταν χρειαστεί να το κάνω, αυτή δεν θα πέσει από τη μύτη μου.
• Θυμάμαι πάντα ότι εάν η μάσκα δεν εφαρμόζει απόλυτα στο στόμα και την μύτη μου και αφήνει κενά στο πρόσωπο μου δεν προσφέρει προστασία, αντιθέτως απλά με δυσκολεύει.


β. Πως χειρίζομαι τη μάσκα – τα ΠΡΕΠΕΙ...


• Φορώ μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός.
• Φορώ μάσκα που δεν είναι χαλαρή στο πρόσωπό μου.
• Χρησιμοποιώ πάντα καθαρή και χωρίς φθορές μάσκα.
• Φυλάω τη μάσκα σε καθαρό σακουλάκι πριν την φορέσω.
• Τοποθετώ τη μάσκα μέσα στο σακουλάκι κρατώντας την από το ένα λάστιχο.

• Τοποθετώ την κάθε μάσκα σε ξεχωριστό σακουλάκι.
• Έχω πάντα μαζί μου στο σχολείο τουλάχιστον δύο μάσκες (σε ξεχωριστά σακουλάκια η καθεμιά).
• Αφαιρώ τη μάσκα από το πρόσωπό μου τραβώντας ταυτόχρονα και τα δύο λαστιχάκια.
• Τρίβω τα χέρια μου με αντισηπτικό διάλυμα μετά την αφαίρεση της μάσκας.
• Χειρίζομαι σωστά τη μάσκα που θέλω να αφαιρέσω για λίγο: αφαιρώ τη μάσκα όπως περιγράφηκε παραπάνω, την κρατώ από τα λαστιχάκια και την διπλώνω με την εσωτερική πλευρά προς τα μέσα, την τοποθετώ στο σακουλάκι της.
• Πλένω κάθε μέρα τις μάσκες που έχω χρησιμοποιήσει την ίδια μέρα
• Πλένω τη μάσκα καλά, στο χέρι ή σε πλυντήριο, χρησιμοποιώ νερό σε υψηλή θερμοκρασία τουλάχιστον 60°C, και όταν στεγνώσει τη σιδερώνω καλά και την τοποθετώ σε καθαρό σακουλάκι.
• Η μάσκα είναι το πιο προσωπικό μου αντικείμενο.


γ. Πώς χειρίζομαι τη μάσκα – τα ΔΕΝ …


• Δεν αφαιρώ τη μάσκα μου όταν βρίσκομαι σε εσωτερικούς χώρους ή σε εξωτερικούς χώρους όταν η απόσταση είναι μικρότερη του ενάμιση μέτρου από άλλο άτομο.
• Δεν κατεβάζω την μάσκα όταν θέλω να μιλήσω σε κάποιον Όταν μιλάω απελευθερώνονται σταγονίδια, αυτή τη διαδικασία θέλω να σταματήσω με τη χρήση της μάσκας.
• Δεν αγγίζω το μπροστινό μέρος της μάσκας Η μάσκα συγκρατεί σταγονίδια που φέρουν τον ιό, έτσι ο ιός μπορεί να περάσει στα χέρια μου και στη συνέχεια να αγγίξω και να μολύνω το πρόσωπό μου και άλλα αντικείμενα και επιφάνειες.
• Δεν αφήνω την μάσκα να πέσει από τη μύτη μου Εάν κατέβει η μάσκα και θέλω να τη διορθώσω, πιέζω ξανά το έλασμα και τραβώ σε καλύτερη θέση τα λαστιχάκια. Εφαρμόζω υγιεινή των χεριών αμέσως μετά από αυτήν την κίνηση.
• Δεν κατεβάζω τη μάσκα στο πηγούνι μου ούτε αφήνω έξω μύτη ή στόμα Με αυτόν τον τρόπο ακυρώνω την προστασία που δίνει η μάσκα, ενώ η εξωτερική πλευρά της μάσκας βρίσκεται πολύ κοντά στο στόμα μου και υγραίνεται. Επιπλέον όταν την ανεβάσω θα επιμολύνω τα χέρια μου και το πρόσωπό μου.
• Δεν φορώ μάσκα που νιώθω υγρή Η υγρή μάσκα δυσκολεύει την αναπνοή και παύει να προσφέρει προστασία.
• Δεν φορώ μάσκα που είναι βρώμικη ή έχει φθορές (σχισίματα ή οπές) Η βρώμικη μάσκα είναι περισσότερο επικίνδυνη παρά προστατευτική, ενώ η φθαρμένη δεν προστατεύει και δίνει ψευδές αίσθημα ασφάλειας.
• Δεν μοιράζομαι τη μάσκα μου με κανέναν άλλο, ακόμη και εάν αυτός είναι το πιο κοντινό μου άτομο, και δεν την αφήνω εκτεθειμένη στα αγγίγματα άλλων Η κοινή χρήση ή η ανταλλαγή μάσκας δεν επιτρέπεται. Αν γίνει, σημαίνει αυτόματα ότι μοιράζομαι με άλλον τα μικρόβια που αυτή έχει συγκρατήσει.
• Δεν αφήνω τη μάσκα μου σε επιφάνειες (καρέκλες, θρανία, τραπεζάκια κλπ.) Η μάσκα επιμολύνεται και ταυτόχρονα μολύνει τις επιφάνειες.
• Δεν χρησιμοποιώ ποτέ το ίδιο σακουλάκι για διαφορετικές μάσκες, η κάθε μάσκα έχει το δικό τους σακουλάκι Τα μικρόβια από τις βρώμικες μάσκες μολύνουν το σακουλάκι, επιβιώνουν μέσα σε αυτό για πολλές ώρες και θα μολύνουν και άλλη μάσκα εάν τοποθετηθεί εκεί.


ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ - ΜΕ ΥΓΕΙΑ!

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 09 Σεπτέμβριος 2020 09:56
 
« ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 2

USER MENU