Βιβλιοθήκη
ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Εκτύπωση

Από τον Ιανουάριο του 2012 λειτουργεί στη Σχολική Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Ιαλυσού Λέσχη Ανάγνωσης

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2012 13:41
 
Σχολική Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Ιαλυσού Εκτύπωση
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ


Η επίδραση που ασκεί το διάβασμα κατά την παιδική ηλικία είναι βαθύτατη.

Το μέλλον βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα ράφια των βιβλιοθηκών.

(Γκράχαμ Γκρην)


Η ιστορία των βιβλιοθηκών ξεκινάει από τη Μέση Ανατολή μεταξύ 3000 -2000 π.Χ. Οι παλαιότερες βιβλιοθήκες ήταν των Σουμερίων.  Η πρώτη Αιγυπτιακή βιβλιοθήκη ιδρύθηκε από τον Ραμσή τον 2ο  το 1250 π.Χ
Το έτος 2000 το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Εκπαίδευση και την Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.) , ιδρύει και οργανώνει 499 Σχολικές Βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα. Η ανάπτυξη και η οργάνωση των σχολικών βιβλιοθηκών στο Νομό Δωδεκανήσου υλοποιείται με την επωνυμία «ΙΑΛΥΣΟΣ» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε 11 νησιά: Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Λέρος, Καστελλόριζο, Κως(3),Νίσυρος, Πάτμος, Ρόδος(3), Σύμη, Τήλος.
Οι σχολικές βιβλιοθήκες  αποτελούν το απαραίτητο βοήθημα του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες. Στεγάζονται στα σχολικά κτίρια και έχουν σκοπό να εξασφαλίζουν στα παιδιά μια ακόμα πηγή μόρφωσης. Τα βιβλία της σχολικής βιβλιοθήκης χρησιμοποιούν όχι μόνο οι μαθητές αλλά παράλληλα και οι εκπαιδευτικοί για επιστημονική τους ενημέρωση αλλά και για να μπορούν να συζητούν εποικοδομητικά με τα παιδιά.
Ο θεσμός της σχολικής βιβλιοθήκης  έχει καθιερωθεί παγκόσμια διότι μεταβάλλει σε πνευματικό κέντρο την περιοχή στην οποία ανήκει. Τα παιδιά στα ράφια της Σχ.Βιβλ. αναζητούν πληροφορίες για το θέμα που τους ενδιαφέρει, κατακτούν τη γνώση, τη στερεώνουν στη μνήμη, ασκούνται στη σκέψη και ερευνούν. Έτσι συνηθίζουν να διαβάζουν και ολοκληρώνουν την προσωπικότητά τους.

 

Στόχοι της σχολικής βιβλιοθήκης:

 • Η στήριξη του Αναλυτικού Προγράμματος του σχολείου, εφόσον για κάθε μάθημα υπάρχει ανάλογο υλικό στη Βιβλιοθήκη.
 • Η στήριξη των ενδιαφερόντων των μαθητών που δεν έχουν σχέση με το μάθημα π.χ. μουσική, αεροπλάνα κ.λ.π
 • Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των παιδιών.
 • Η σωστή χρήση των  εγκυκλοπαιδειών, των λεξικών κ.α
 • Η καλλιέργεια της αισθητικής αγωγής.
 • Η εμπέδωση από το παιδί ενός  δημοκρατικού τρόπου ζωής, με το να σέβεται το χώρο της βιβλιοθήκης.
 • Η διαμόρφωση πλούσιας σχολικής ζωής, πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
 • Η εργασία των παιδιών σε ομάδες.
 • Η στήριξη των επαγγελματικών και επιστημονικών ενδιαφερόντων τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών με βιβλία και περιοδικά.
 • (Β. Οικονόμου 1998)

Στο Γυμνάσιο Ιαλυσού , από το 2000 σε έναν ιδιαίτερα ευχάριστο χώρο  τηρώντας όλες τις προδιαγραφές,  λειτουργεί η σχολική βιβλιοθήκη  εμπλουτισμένη με 6.000 τίτλους βιβλίων  ταξινομημένους σύμφωνα με το δεκαδικό σύστημα Ντιούι (DDC) που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

 • Γενικά (Εγκυκλοπαίδειες, Λεξικά)
 • Φιλοσοφία, Ψυχολογία
 • Θρησκεία
 • Κοινωνικές Επιστήμες
 • Γλώσσα
 • Θετικές Επιστήμες
 • Εφαρμοσμένες Επιστήμες
 • Τέχνες
 • Λογοτεχνία
 • Γεωγραφία, Ιστορία

Η σχολική βιβλιοθήκη λειτουργεί παράλληλα με το σχολικό ωράριο καθημερινά, διαθέτει όλα τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας (τηλεόραση video , projector , dvd  κ.ά) μόνιμη σύνδεση στο διαδίκτυο (Internet) στο οποίο μαθητές και εκπαιδευτικοί  έχουν ελεύθερη πρόσβαση.  Είναι δανειστική για τους μαθητές  του Γυμνασίου και Λυκείου Ιαλυσού , τους εκπαιδευτικούς και το κοινό. Ταυτόχρονα λειτουργεί και ως αναγνωστήριο.

 

0 κανονισμός λειτουργίας

 1. 0 κανονισμός λειτουργίας συντάσσεται από την επιτροπή ΣΒ που είναι αρμόδια για τη λήψη αποφάσεων, την εποπτεία και τον έλεγχο λειτουργίας της ΣΒ.
 2. 0 εντοπισμός του υλικού γίνεται μέσω των καταλόγων.  Η βιβλιοθήκη διαθέτει ηλεκτρονικό βιβλιογραφικό κατάλογο(ΟΡΑC) που υποστηρίζεται από το σύστημα αυτοματισμού ΑΒΕΚΤ του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).
 3. Απαραίτητη προϋπόθεση για το δανεισμό είναι η κατοχή κάρτας μέλους που οι χρήστες μπορούν να προμηθευτούν από τον υπεύθυνο της βιβλιοθήκης Η κάρτα μέλους ισχύει για μια σχολική χρονιά (Σεπτέμβριος-Ιούνιος) και ανανεώνεται κάθε χρόνο.
 4. Τα μέλη έχουν δικαίωμα χρήσης του χώρου και του υλικού της βιβλιοθήκης(αναγνωστήριο - φωτοτυπίες- δανεισμός) .
 5. Υπάρχει ανοικτή πρόσβαση στη συλλογή. Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν μόνοι τους το υλικό που τους ενδιαφέρει στα ράφια ή μέσα από το πρόγραμμα του Η/Υ με τη βοήθεια του υπεύθυνου της βιβλιοθήκης.
 6. Από το δανεισμό εξαιρούνται τα πληροφοριακά (εγκυκλοπαίδειες - λεξικά),τα πολύτομα έργα, τα ακριβά βιβλία, τα περιοδικά (δανείζονται μόνο τα παλιά για τους μαθητές 3 ημέρες και για τους εκπαιδευτικούς 10 ημέρες), το υλικό του αρχείου φυλλαδίων-αποκομμάτων, όπως και το οπτικοακουστικό και ηλεκτρονικό υλικό που δίνονται μόνο για εσωτερικό δανεισμό.
 7. Το υλικό εργασιών καθώς και το υλικό τεχνολογίας δεν δανείζεται για το χρόνο των εργασιών.
 8. 0 δανεισμός γίνεται μόνο στα μέλη σε αυτοματοποιημένο σύστημα Η/Υ.
 9. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής δανείζεται στους μαθητές μέχρι 1 βιβλίο για 20 ημέρες, στους εκπ/κούς 2 βιβλία συγχρόνως για 30 ημέρες.
 10. Τα βιβλία που έχουν αυξημένη ζήτηση είναι δυνατόν να δανείζονται για 3 ημέρες, για 1 ημέρα ή και καθόλου για όσο χρόνο διαρκεί η αυξημένη ζήτηση τους.
 11. Το δανεισμένο υλικό μπορεί να ανανεωθεί μια φορά για 7 ημέρες αν δεν έχει ζητηθεί από άλλο χρήστη. Υπάρχει ειδική λίστα αναμονής εντύπου που θα συμπληρώνεται από όσους επιθυμούν βιβλία που είναι ήδη δανεισμένα.
 12. Για την ανανέωση ο χρήστης υποχρεούται να φέρνει
 13. το υλικό στη βιβλιοθήκη.
 14. Οι χρήστες δεν επανατοποθετούν τα βιβλία στα ράφια, αλλά τα αφήνουν με τάξη στην άκρη του τραπεζιού ή σε χώρο που υποδεικνύεται από τον υπεύθυνο της βιβλιοθήκης.
 15. Οι χρήστες αφήνουν τις τσάντες και το βαρύ ρουχισμό τους στον ειδικό χώρο στην είσοδο της βιβλιοθήκης. Στο χώρο της βιβλιοθήκης τηρείται ΗΣΥΧΙΑ. Δεν επιτρέπονται φαγητά, κάθε είδους ποτό και το κάπνισμα.
 16. Για κάθε καθυστέρηση επιστροφής δανεισμένου υλικού τα μέλη θα χρεώνονται με μία ποινή(αστέρι*).Στις τρεις ποινές(***) θα αναστέλλεται η ιδιότητα τους ως μελών για δύο μήνες.
 17. Οι μαθητές-χρήστες δεν θα μπορούν να πάρουν έλεγχο επίδοσης ή απολυτήριο αν δεν έχουν επιστρέψει στη βιβλιοθήκη το υλικό που έχουν δανειστεί εφόσον έχει λήξει η ημερομηνία επιστροφής του.
 18. Όλοι οι χρήστες που είναι χρεωμένοι με βιβλία των οποίων έχει λήξει η ημερομηνία επιστροφής δεν έχουν δικαίωμα άλλου δανεισμού.
 19. Το δικαίωμα δανεισμού δεν μεταφέρεται σε άλλους. Ο καθένας δανείζεται για τον εαυτό του. Ο δανεισμός γίνεται με σειρά προτεραιότητας.
 20. Δεν επιτρέπεται η εξαγωγή βιβλίου ή άλλου υλικού αν δεν έχει περάσει από τη διαδικασία δανεισμού.
 21. Οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για τα βιβλία που χρησιμοποιούν. Υπογραμμίσεις ή σημειώσεις στα βιβλία δεν επιτρέπονται. Το μέλος που χάνει ή επιστρέφει υλικό σε κακή κατάσταση υποχρεούται να το αντικαταστήσει, ή αν αυτό δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, να καταβάλει το αντίτιμο της τρέχουσας αξίας του.

 

Μια ανακούφιση ζωής, μια ελπίδα ειρήνης, μια όαση γαλήνης και ένα αντίδοτο , το καλύτερο ίσως για όλες τις περιπτώσεις είναι το καλό , το διαλεγμένο βιβλίο, που ?ευτυχώς- τόσο εύκολα , αλλά και πλούσια, βρίσκεται σήμερα κοντά μας και δίπλα μας, στις Σχολικές Βιβλιοθήκες»

(Μ. Καλλίνικος 1994)

ΒιβλιοθήκηΒιβλιοθήκη

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 26 Νοέμβριος 2012 10:41
 USER MENU